Nyhet:

Shibuya självklart val för drift av särskilt känslig information

Säkerhet, skalbarhet, lokala datacenter och egen personal 24/7 var kravställningen när Pulsen Omsorg tittade på en ny driftslösning till Combine, ett verksamhetssystem för social omsorg. Med stora mängder sekretessbelagd information som varje dag passerar plattformen valde systerbolaget att bygga ett privat moln tillsammans med Shibuya.

Att drifta särskilt känsliga uppgifter kräver säkerhet, kontroll och flexibilitet. För Shibuyas systerbolag Pulsen Omsorg är en pålitlig driftleverantör av största vikt. Genom samhällsviktiga Combine, bolagets lösning för socialtjänsten, flödar stora mängder av sekretessbelagd information varje dag. Lösningen genomgår en stor förändring och i sin första stora release har Pulsen Omsorg valt att satsa på molnbaserad drift tillsammans med Shibuya. Säkerhet lyfts fram som en extra viktig komponent i lösningen.


– Kommunerna vill inte drifta sin data i moln från de stora amerikanska jättarna, eftersom uppgifterna är så pass känsliga. Det är vårt ansvar att se till att medborgarnas personliga information är säker. För oss kändes det därför naturligt att bygga ett privat moln hos vårt systerbolag Shibuya. Där snurrar Combine i en kontrollerad och säker miljö i deras egna datacenter med egen personal som håller ständig koll, säger Göran Lobell på Pulsen Omsorg.

Vi anpassar miljön baserat på vad användarna behöver i linje med vår vision om ett så användarvänligt Combine som möjligt.

Shibuya kan med sina två redundanta datacenter i Västsverige upprätthålla hög säkerhet. Den egna personalen finns på plats alla tider på dygnet året runt, och bolaget är ISO-certifierade för bland annat informationssäkerhet (27001). Molnlösningen är också en skalbar miljö där driften anpassas efter behov.


– Vissa processer i våra användares jobb, exempelvis utbetalningar av ekonomiskt bistånd, genererar väldigt mycket trafik ett par dagar i månaden. Med flexibel drift kan vi minska när det är lugnare, men också öka när det är högre tryck. Vi anpassar miljön baserat på vad användarna behöver, vilket går helt i linje med vår vision om ett så användarvänligt Combine som möjligt, säger Göran Lobell.


Faktorer för en säker och flexibel drift

Shibuya är resultatet av ett sammangående mellan Pulsen Production och Shibuya Crossing tidigare i våras. Bolaget är experter på verksamhetskritisk datacenterinfrastruktur och IT-drift, säkra kommunikationslösningar, service och support 24/7, säkerhetslösningar, applikationsdrift och tredjepartsservice. Bolaget har gedigen erfarenhet inom privata molnlösningar.


– Fördelarna med att drifta i ett privat moln är många. Utöver skalbarheten som gör att kunden lätt kan anpassa användandet efter sin verksamhet så får man också hög kontroll över både äldre och nyare system, bra möjligheter att använda gemensamma säkerhetslösningar för alla applikationer och säkerställa hög nätverkskapacitet med snabba svarstider, säger Robert Rinde, Chief Information Security Officer på Shibuya och fortsätter:

 

– Privata moln är ofta också enklare att konfigurera och drifta på ett säkert sätt, vilket gör risken för intrång mindre. Datan lämnar aldrig Sverige utan sparas lokalt i en säker, avskild miljö. Alla dessa faktorer bidrar till mycket hög säkerhet och flexibilitet för alla verksamheter som kräver det

Robert Rinde

CISO & Service owner Cyber Security