Våra medarbetare:

Med två vakande ögon på tekniken

På Shibuyas övervakning gäller det att kunna lösa tekniska ärenden och agera snabbt när det gäller. Alexander Floman Randsalu är övervakningstekniker och en del av det team som dygnet runt är på plats i Shibuyas lokaler i Borås för att se till att infrastruktur, system och tjänster fungerar som de ska.

 

Shibuyas kunder har många verksamhetskritiska system som måste fungera dygnet runt. Infrastrukturen kan variera, från IBM Power till Linux och Windows, men också olika typer av nätverksförbindelser och andra relaterade system. Allt måste fungera optimalt och det kan krävas snabba åtgärder och god kommunikation om något strular.


För att vara nära sina kunder och ständigt tillgängliga har därför svenska Shibuya satsat på en närmast unik kombination av bemannad lokal support och övervakning dygnet runt från de egna lokalerna i Borås. Det är ett ansvar som Alexander och de andra i teamet tar på största allvar.

Det innebär bland annat regelbundna fysiska kontroller, där man exempelvis säkerställer att datahallar är pålarmade och har rätt temperatur. På övervakningen gör teamet också kontroller och avstämningar i kundernas miljöer, exempelvis säkerställer att en kunds backup genomförts som den ska.


– Även om jag från början kommer från ekonomisidan har jag alltid haft teknikintresse och på övervakningen blir vi som ett nav som täcker in flera områden. Vi har en bred kompetens hos oss själva för att lösa problem snabbt, och enkel tillgång till djup expertis när det behövs. Vi är helt enkelt en viktig del i att kunna leverera säker IT från Sverige, något som är uppskattat av många kunder, säger Alexander Floman Randsalu.

Vi har en bred kompetens hos oss själva för att lösa problem snabbt, och enkel tillgång till djup expertis när det behövs.

Att jobba i övervakningen är ett jobb för den som uppskattar flexibla arbetstider. När vi träffar Alexander har vi precis ätit lunch, medan han just avslutar frukosten innan han går på dagens arbetspass. Medarbetarna har ett rullande schema där de kombinerar dag- och nattarbete på ett smidigt sätt för personalen. För Shibuyas kunder innebär det att de har möjlighet att prata med någon, på svenska, när som helst på dygnet om det skulle behövas.


Både rutiner och variation

På övervakningen är alla dagar olika och därför arbetar teamet utifrån etablerade rutiner som ITIL. Ibland inträffar dock händelser som går utanför ramarna och då finns tydliga instruktioner för hur det hanteras.


– Jag älskar variationen som blir och tiden går verkligen fort på jobbet, vilket jag ser som ett bra tecken. Mest utmanande är det som sker väldigt sällan eller aldrig tidigare inträffat, då har vi ett ärendehanteringssystem och specialister till hjälp, och många gånger handlar det om att arbeta fokuserat under tidspress, säger Alexander.


Alexander upplever att det är en speciell kultur på företaget, med där både det sociala och det professionella finns på ett bra sätt. Han upplever att det är mindre stelt och mer utbyte mellan avdelningar än på andra ställen han varit på.


– Jag tycker Shibuya har en öppen och social kultur där folk både är hjälpsamma och delar med sig av sin kunskap, och dessutom gillar att bara prata en stund, säger Alexander.


Föll snabbt för Borås

Alexander kommer från Göteborg, men studierna tog honom till Borås och efter ett tags pendlande gick flyttlasset till Borås. Efter studierna jobbade Alexander med kundsupport och han ser att han har nytta av de erfarenheterna i sitt arbete på övervakningen.


– Jag föll snabbt för Borås, så därför var det naturligt att också flytta och det är kul att jag kan dra nytta av mina tidigare erfarenheter när det gäller problemlösningsförmåga och kommunicera med människor på alla olika tekniknivåer, säger Alexander.


På fritiden gillar Alexander att röra på sig, men det handlar inte bara om promenader och löpning. När tillfälle ges tar han gärna mountainbiken ut till skogen för en lite mer äventyrsfylld stund.


– Jag älskar att ta mig fram med egen kraft och köra i skogen, som har naturliga hopp och andra hinder, det ger mig både harmoni och adrenalin, säger Alexander.

Alexander Floman Randsalu

Alexander Floman Randsalu är övervakningstekniker och en del av det team som dygnet runt är på plats i Shibuyas lokaler i Borås för att se till att infrastruktur, system och tjänster fungerar som de ska.