Artikel:

Varför är WDM så viktigt?

WDM-teknologi används för att öka kapaciteten i befintliga optiska fiberkablar samtidigt som data skyddas mot avlyssning genom kraftfull kryptering. Genom att koppla ihop datacenter via WDM blir dataöverföringen mycket snabbare och säkrare. Men vad är egentligen WDM och hur fungerar det?

WDM står för Wavelength Division Multiplexing och är en teknik som Shibuya använder för att öka kapaciteten på optiska fibernätverk.

Säker lagring är viktigt men data blir värdefull först när den är på rätt plats och hos rätt mottagare. Genom att koppla samman datacenter med varandra med det som kallas WDM-teknologi kan man öka kapaciteten i befintliga optiska fiberkablar samtidigt som data skyddas mot avlyssning genom kraftfull kryptering. Det här gör vi i Shibuyas egna datacenter i västsverige, och vi kan även föra in samma världsledande teknologi i andras datacenter genom ShibuyaCare. Men vad är egentligen WDM och hur fungerar WDM?

 

WDM står för Wavelength Division Multiplexing och är en teknik som används för att öka kapaciteten på optiska fibernätverk. WDM-teknologi gör det möjligt att skicka flera olika optiska signaler på samma fiber samtidigt – multiplexera - genom att använda olika våglängder (wavelengths) för varje signal. Det är som att sända på flera olika kanaler över samma fiber, vilket ökar kapacitetet för datatrafik i den befintliga fiberkabeln.

WDM används för att öka kapaciteten på existerande optiska fibernätverk.

 

WDM-teknologi består av en mängd olika komponenter, inklusive optiska sändare, optiska mottagare, optiska multiplexare och optiska demultiplexare. Optiska sändare och mottagare används för att överföra signaler genom fibern, medan optiska multiplexare och demultiplexare används för att kombinera och separera signalerna.

 

Det finns också flera olika typer av WDM-teknologier, bland annat CWDM (Coarse Wavelength Division Multiplexing) och DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing). CWDM använder bredare våglängdsband och kan skicka upp till 18 olika signaler samtidigt, medan DWDM använder smalare våglängdsband och kan skicka upp till 160 olika signaler samtidigt.

 

WDM-teknologi är alltså mycket användbar för att öka kapaciteten på existerande optiska fibernätverk, eftersom det gör det möjligt att skicka flera olika signaler samtidigt utan att de stör varandra. Det är också ett effektivt sätt att öka räckvidden för optiska signaler, eftersom det gör det möjligt att skicka signaler över längre avstånd utan att förlora kvalitet.

 

Med WDM används optisk kryptering på fysisk nivå för all datacentertrafik.

Förutom att gå snabbare blir trafiken mellan datacenter också säkrare. Datatrafik kan avlyssnas av obehöriga personer och det är något som sker regelbundet över fibernätverk. Med WDM används optisk kryptering på fysisk nivå för all datacentertrafik, vilket ger en säker och tillförlitlig lösning för att skydda data under överföring.


Shibuya har ambitionen att skapa IT-miljöerna för ett digitalt Sverige, och en grundsten för det är säker hantering av data. Därför samarbetar man med ledande partners inom cybersäkerhet, IT-infrastruktur och hårdvarulösningar som komplement till sina egna tjänster.


Adtran (tidigare ADVA) är världsledande inom teknik för att koppla samman datacenter med varandra och har skapat några av världens mest avancerade nätverk. Bolagets fokus är WDM-lösningar för verksamheter med mycket höga krav på dataöverföringskapacitet kombinerat med hög säkerhet, som kraftverk, försäkringsbolag och banker. Shibuya är partner till Adtran i Sverige och vi använder självklart tekniken för att koppla ihop våra egna datacenter med varandra.


Mer information om Shibuyas WDM-lösningar och övriga tjänster för dig med eget datacenter hittar du i länkarna här intill.

Alexander Floman Randsalu

Rätt data på rätt plats med sammankopplade datacenter


Shibuyas tjänst Datacenter Interconnect ser till att data är på rätt plats, i rätt tid och bara tillgänglig för rätt ögon. Lösningen ger en större överföringskapacitet, snabbare tillgång till data och en mycket hög säkerhet. Därför är Shibuyas DCI-tjänster också efterfrågade inte minst hos bank- och finanskunder med höga krav på verksamhetskritisk IT.

Läs mer Shibuyas tjänster för dig med egna datacenter på shibuya.se/shibuyacare

Jessica Liljefors

Business Area Manager Shibuya Care