Våra medarbetare:

Från Barcelona till Shibuya och spjutspets inom WDM

När Hicham Fhiyel lämnade Barcelona för Sverige för fem år sen var det av nyfikenhet att få utforska de nordiska länderna och den senaste tekniken. Hos Shibuya har han gått kurser i svenska, lärt känna svenska kunder och jobbar nu med den absoluta spjutspetstekniken inom WDM och datacenterkommunikation.

Hicham Fhiyel är infrastrukturingenjör på Shibuya och arbetar med spjutspetsteknologi kring WDM för kommunikation mellan datacenter.

Shibuya är en av landets främsta leverantörer av verksamhetskritisk IT, med specialistkompetenser inom IT-infrastruktur, hybrida molnlösningar, drift och support. En viktig del av leveransen ligger att se till att kundernas data är tillgänglig och säker, både i de egna datacentren i västsverige, ute hos kunden och i trafiken däremellan.


Och just kommunikationen mellan datacenter och ut till kunderna är det som Hicham Fhiyel arbetar med. Som Infrastructure Engineer är han specialist inom WDM-nätverk och fokuserad på krypterad kommunikation med Adtran-produkter, en världsledande teknologi som Shibuya är en av få i Sverige att erbjuda.

Att få sitta med smarta kollegor och lösa problem är verkligen det som får mig att gå till jobbet. Alla har fullt upp, men man har ändå tid att hjälpa varandra. Det är en kollaborativ kultur som verkligen är positiv!

Hicham är tydligt entusiastisk och växlar snabbt och ledigt mellan svenska och engelska när han pratar. Det är tydligt att han trivs med jobbet och arbetsuppgifterna, som ofta handlar om att lösa olika typer av utmaningar åt kunderna.


– Jag är ingenjör i grunden, vilket innebär att man jobbar med problemlösning på olika sätt. Att få sitta med smarta kollegor och lösa problem är verkligen det som får mig att gå till jobbet. Alla har fullt upp med sina to-do-listor, men man har ändå tid att hjälpa varandra när det behövs. Det är en kollaborativ kultur som verkligen är positiv! berättar Hicham.


Det var 2017 som flyttlasset gick från Barcelona i Spanien, där Hicham växte upp och senare läste till ingenjör. Idén att flytta till Sverige föddes efter att han arbetat i partnerskap med ett svenskt bolag i Stockholm. Han blev nyfiken både på landet och den spjutspetsteknik han hört att det fanns här.

Efter en tid på ett internationellt företag i Stockholm kände Hicham att han ville arbeta hos ett svenskt bolag med närmare kontakt med sina kunder. Det var så han blev introducerad för Shibuya.

 

– En vän berättade att Shibuya arbetade mycket med just ADVA, så jag passade på att söka när en tjänst dök upp här. Och jag trivs jättebra. Jag tycker att det finns ett stort värde i att vara en lokal leverantör. Vi kan ta ett helhetsansvar, vi har alla tjänster, vi kan prata med kunderna direkt. Och om någon får problem så finns det alltid någon lokalt som kan hjälpa till att lösa problemet.


På den korta tiden i Sverige har Hicham lärt sig prata bra svenska, men i början behövde han stöd, något som Shibuya kunde hjälpa till med, berättar han.


– När jag flyttade till Sverige var det en stor utmaning att komma in i det svenska språket. Men jag fick bra stöd från Shibuya, bland annat att läsa svenska på Folkuniversitetet. Idag kan jag hålla en informell konversation med kunder, men när det kommer till tekniska delar behöver jag fortfarande byta till engelska.


På Shibuya får Hicham Fhiyels nyfikenhet utlopp och han får möjlighet att utforska den senaste tekniken. Två viktiga faktorer till hans trivsel på företaget.

Alexander Floman Randsalu

Ledande WDM-teknologi


Shibuyas samarbetspartner Adtran (tidigare ADVA) är världsledande inom teknik för att koppla samman datacenter med varandra. Bolaget har sedan start haft fokus på att skapa WDM-lösningar för verksamheter med mycket höga krav på dataöverföringskapacitet kombinerat med hög säkerhet, som kraftverk, försäkringsbolag och banker.


Adtran är idag en av branschens mest ansedda partners inom området och är ansvariga för att skapa några av världens mest avancerade nätverk. Shibuya är partner till Adtran i Sverige och vi använder självklart tekniken för att koppla ihop både våra egna datacenter och kunders datacenter med varandra.