Våra medarbetare:

Jani Lassila: Från molnutbildning till cloud engineer på Shibuya

Jani Lassila bytte tryckpressar mot moln och digitala containers. Innan praktiken ens var avslutad fick han jobb på Shibuya och är nu nyaste medlemmen i bolagets cloud och container-team. Där hjälper han kunderna skapa unika lösningar som kombinerar containerisering med säker IT från Sverige.

Jani Lassila, en begåvad moln- och virtualiseringsingenjör, har nyligen anslutit sig till cloud- och containergruppen på Shibuya. Han valde Shibuya efter att ha träffat Robert Paulsson och några andra medarbetare under sin utbildning på Yrkeshögskolan i Mölndal. Efter att ha genomgått en praktik på fjorton veckor hos Shibuya, blev han erbjuden en anställning som han genast accepterade.


Jani har inte bara en passion för molnteknik utan också för Ironman-tävlingar, en sport som kräver uthållighet och en stark vilja att vinna. Hans förmåga att kombinera långsiktighet med nytänkande syns inte bara i sportprestationerna utan går även igen i att han bytte karriär efter femton år i tryckeribranschen och sadlade om till spjutspetslösningar inom containerisering.

 

Fördelarna med containerisering är så stora att analysföretaget Gartner förespår att 90% av alla globala företag kommer arbeta med containers runt år 2027.


Enligt Jani är container- och microservice-lösningar ett bra alternativ till traditionella IT-lösningar.


– Om en stor applikation går ner, så kraschar allt. Men om man delar upp det i olika containrar med redundans och så vidare, kan en del gå ner, och det finns alltid en annan container som kan hantera trafiken och data i dess ställe. Containers kan också bytas ut snabbt eller skalas upp och ner utifrån vad som behövs i varje stund. Det blir helt enkelt både mer flexibelt och mycket mer stabilt med containers, förklarar Jani.


Containerisering: En växande trend för framtidens IT-drift


Fördelarna med containerisering är så stora att analysföretaget Gartner förespår att 90% av alla globala företag kommer arbeta med containers runt år 2027.


En viktig aspekt av det är att containerteknik till stor del kan automatiseras, vilket innebär att systemet upptäcker när en container går ner och bygger upp en ny direkt utan att någon märker det. En del av Janis roll på Shibuya är att skapa strukturen för vissa applikationer och verksamheter genom att skapa en sorts kod, "playbooks", som skapar instruktioner för automatiseringen. Därefter skapas alla maskiner och containrar som behövs, och kunderna kan lägga in sina egna applikationer i containrarna.


Jämfört med traditionell drift är containerhantering snabbare och mer resurssnålt, vilket är en fördel både för ekonomin och för ambitionerna kring långsiktigt hållbar IT.

 

Med molnet på plats i Borås


Molnlösningar och containerisering går ofta hand i hand i modern IT-drift, men containers kan användas på många olika typer av infrastruktur. Om man ser det som en pyramid hittar vi applikationerna, de program som kunden använder eller erbjuder sina kunder, uppe i toppen.


Dessa hanteras av en containerplattform som kommer i lite olika varianter beroende på hur verksamhetens krav ser ut. Shibuya erbjuder både en enterpriselösning med Red Hat OpenShift och en open source-lösning med Native Kubernetes.

 

Basen för alla lösningar är säker och flexibel infrastruktur. Denna kan finnas både i egna datahallar, i Shibuyas toppmoderna datacenter i västsverige, eller i molnen. Det blir också allt vanligare med hybridlösningar där molntjänster kombineras med säker svensk drift för att hålla rätt data på rätt plats i varje läge.


Shibuya har ett stort fokus på containerisering och kombinationen med säker IT från Sverige gör att vi kan skapa riktigt spännande lösningar för våra kunder.

 

– Vi levererar containerplattformen till kunden som de sedan kan sköta som de vill, antingen på egen hand eller med stöd av containerspecialister från Shibuya. Vi stöttar också kunderna med råd kring infrastrukturen. Där ser vi att allt fler intresserar sig för drift i våra datacenter just för att det är en svensk lösning som hjälper dem nå upp till allt striktare dataskyddskrav. Från kundens synvinkel är ju våra servrar också moln med alla fördelar de har i praktiken, men de har större koll på var deras data befinner sig, säger Jani.


Shibuyas unika förutsättningar ger spännande containerlösningar


Att arbeta på Shibuya har varit en positiv upplevelse för Jani, eftersom han trivs med arbetskulturen och sina kollegor.


– Det är ett väldigt trevligt ställe med väldigt trevliga medarbetare, så det var inte mycket att tveka på, säger Jani som trivs med att arbeta i en miljö där han kan utveckla sin kunskap och få möjlighet att arbeta med den senaste tekniken.


– Jag tyckte det stämde väldigt bra för min del. Det är roligt med ett jobb där man utvecklas hela tiden. Det kommer nya produkter och nya lösningar hela tiden inom containerområdet, så det blir aldrig så att man blir färdiglärd. Shibuya har ett stort fokus på containerisering och kombinationen med säker IT från Sverige gör att vi kan skapa riktigt spännande lösningar för våra kunder, säger Jani avslutningsvis.

Jani Lassila arbetar som cloud engineer på Shibuya. Han hjälper verksamheter och mjukvaruutvecklare skapa rätt containerlösningar för sina applikationer så att de får säker, flexibel och skalbar drift både idag och i takt med att de växer.

Containerisering med Shibuya

Containerisering

Modern apputveckling med Shibuyas container­tjänst på ledande plattformar.