Krönika:

För hackarna är alla ett lovligt byte

Det går knappt en vecka utan att media rapporterar om nya hackerattacker och ransomwareangrepp. Med hot om att förstöra eller offentliggöra känsliga data krävs både myndigheter och företag på betydande summor för att få tillgång till systemen igen.

I helgen hände det igen, och återigen följer vi nyhetsrubrikerna i media.

Trots omfattningen finns det ett stort mörkertal. Hur många attacker når aldrig offentlighetens ljus? Hur många väljer att betala sig fria för att slippa dåliga rubriker och arga kunder?

 

Men en betald lösensumma är aldrig en garanti för att bli lämnad ifred senare, och samhället för en ojämn kamp mot de stora hackernätverken. För hackarna är alla lovligt byte.

 

Vi inom IT-branschen, såväl leverantörer som kunder, behöver jobba proaktivt och nära varandra. Ett tight och öppet samarbete för att motverka de mörka krafterna som bara är ute efter att söndra och förstöra är en förutsättning för att vi som nation ska växa och vara konkurrenskraftiga inom digitala lösningar och affärsmodeller.

 

Jag är övertygad om att mer samarbete mellan aktörer inom IT- branschen, myndigheter och kunder är grunden för större motståndskraft. I förlängningen kommer det ge oss alla möjligheten att fokusera tid och finansiella medel på affärsutveckling istället för krishantering.

 

Vi vet inte var eller när nästa attack kommer ske. Men med gemensamma krafter, med information, utbildning och utveckling av tekniska lösningar för att bekämpa hackarna, blir vi starkare som ledare, starkare som bolag och starkare som nation.

 

Christina Backlund

VD Shibuya

Krisberedskap och Disaster Recovery från Shibuya tar ingen paus.

Christina Backlund

CEO / VD

Moln och infrastruktur från Shibuya

Moln och infrastruktur

Ett svenskt kraftpaket för IT-infrastruktur både on-prem och i molnen.

Disaster Recovery tillsammans med Shibuya

Disaster Recovery

Tjänster, infrastruktur, planering och kunskap för snabbt och rätt få tillbaka IT-tjänster vid en kris.

Cybersäkerhet från Shibuya

Cybersäkerhet

Kvalificerad informationssäkerhet dygnet runt skapar trygga lösningar.