Shibuya, part of Pulsen

Kundernas säkerhet i fokus för Håkan Olsson

IT-säkerhet är ett föränderligt område där många företag saknar tillräcklig kompetens. Håkan Olsson är ny IT-säkerhetstekniker på Pulsen Production och kommer fungera som ett bollplank mot kunderna i säkerhetsfrågor.

Att IT-säkerhet blir allt viktigare råder inga tvivel om idag, och det pratas om att såväl företag som privatpersoner ofta blivit utsatta för angrepp utan att ens veta om det. Många organisationer besitter inte själva kunskapen som krävs för att hålla sig ajour med den ständigt förändrande hotbilden. Pulsen Production har nyligen ISO-certifierats inom informationssäkerhet (27001), och kommer som en del i sin IT-säkerhetssatsning kunna erbjuda kunder tjänster för en säkrare IT-miljö.

 

– Utöver det vi redan gör idag kommer vi att jobba mer med sårbarhetsscanning och central logghantering. Det är två bra redskap för att hålla koll och uppdatera servrarna för att minimera risken för intrång. Vid en sårbarhetsscanning letar skannern efter sårbarheter i systemen, och är lämpligt att genomföra ungefär en gång i månaden, säger Håkan Olsson, ny IT-säkerhetstekniker på Pulsen Production och fortsätter:

 

– Jag är tjänsteansvarig för säkerhetstjänsterna och kommer att fungera som ett bollplank mot kunderna i frågor som rör IT-säkerhet. Jag jobbar även med logghantering, en metod för att centralt samla in alla loggar för att säkra spårbarheten vid en incident.

Håkan har tidigare jobbat som bland annat QlikViewutvecklare på systerbolaget Pulsen Retail, men valde efter det att skola om sig inom IT-säkerhet.

 

– Jag har alltid haft bra arbetskamrater på Pulsen och trivdes sist jag var här. Jag var nyfiken på IT-säkerhet och det är ett oerhört viktigt område. Alla är bra på att låsa ytterdörren hemma men lämnar man ett fönster öppet på baksidan blir det verkningslöst. Många köper sin brandvägg och sin mjukvara och tror att de sitter säkert, men angriparna letar nya vägar in hela tiden. Därför är det ett så spännande område att jobba med, man blir aldrig fullärd, säger Håkan.


Attacker sker utan ens vetskap

Hackerattacker sker dagligen över hela världen, men många lever i en falsk trygghet över att inte ha blivit drabbade, menar Håkan Olsson.

 

– Man brukar säga att det finns två sorters företag - de som blivit angripna och de som inte vet om det än. Tack och lov börjar IT-säkerhet komma upp på dagordningen ordentligt hos företagen, det krävs en helhetssyn och ett stöd från ledningen för att kunna skydda sig tillräckligt.

 

I takt med teknikens utveckling förändras också angriparnas metoder. Idag kan vem som helst få information via nätet om hur man genomför ett angrepp utan att behöva ha några djupare tekniska kunskaper.

 

– En vanlig metod idag är phishing. Det är lätt att få ett mail att se ut som att det kommer från chefen, en kollega eller någon annan man känner. Det kan även finnas en skadlig länk i ett mail som ser oskyldigt ut som den enskilde slutanvändaren klickar på. Här kan vi vara ett stöd i arbetet att göra den enskilde användaren mer medveten om dagens säkerhetsrisker.

 

I slutändan är det människor vi jobbar med, och alla behöver vara med och ta ansvar för att behålla företagets data i trygga händer, säger Håkan avslutningsvis.

jag vill veta mer om Shibuyas it-Säkerhetstjänster

Håkan Olsson

Aktuell med: Ny IT-säkerhetstekniker på Pulsen Production

 

Håkan är 46 år och kommer ursprungligen från Skåne men bor i Borås. På fritiden umgås han mest med sin sambo, sina tvillingdöttrar på 6 år och äldre dotter på 8 år. Han har ett stort filmintresse tack vare sitt tidigare jobb som butikschef i en videobutik.

 

Favoritfilm: ”Nyckeln till frihet är överlägsen. Den har jag sett minst tio gånger.”


Sämsta film: ”Jag är inte mycket för snyftiga kärlekshistorier. Att se en actionhjälte som Clintan i Broarna i Madison County, det är ingen höjdare.”

Shibuya – en del av Pulsen

Shibuya skapades i mars 2020 genom samgåendet mellan Pulsen Production och Shibuya Crossing. Företaget är en av Sveriges främsta aktörer inom verksamhetskritisk IT.

KONTAKTA OSS

Besöksadress – huvudkontor

Nils Jakobsonsgatan 5, Borås

Postadress: Box 881, 501 15 Borås

KONTAKTA OSS

 

Besöksadress – huvudkontor

Nils Jakobsonsgatan 5, Borås

Postadress: Box 881, 501 15 Borås

Officiell Facebook-sida för Pulsen
Officiell LinkedIn-sida för Shibuya
Pressrum på MyNewsdesk för Pulsen